robmarc's blog

About people, places, cultures, languages, life, adventures... in real life

2010. március 20., szombat

Románia - A lehetőségek országa


Sajnos. Mert bárki, bármit megtehet, ha kellő hatalma és pénze van. Nem tudom hogy ki mennyire értesült a sajtóbol, de 2010 március 17-én letartóztatták a nagybányai polgármestert, Cristian Anghelt(5. alkalommal választottak meg, 93 óta polgármester, doktor stb.). Többnyire koholt és igazságtalan vádak alapján. A letartóztatás a Kolozsvári Táblabíróság által kimondott végleges ítélet alapján történt meg. Megjegyzem, ez volt a 3. birói döntés. Summa summarum: a DNA bebizonyitotta hogy koholt vádak alapján, drága orszagunkban azt csinálnak az állampolgáraikkal amit akarnak. Ha nem tetszik valami, vagy valaki a felső köröknek, hát gyorsan kitalálnak valamit, és elteszik láb alol.
Ha valaki érdeklődik a témáról bővebben: nagybánya.ro cikke
A következő oldalon háttérinformációkat lehet megtudni az ügyről: csak regisztrált facebook felhasználóknak. A román sajtóban igy jelent meg a hir: Hotnews.ro cikke, ez is.
Kicsit kiakaszt ez a dolog. Sajnos a bukaresti fejek egyszer sem hullanak... mert ugye ott mindenki nyalja mindenki seggét, és korrupt az egész rendszer. Bezzeg ha már valaki olyan régóta polgármester, mint C. Anghel, óhatatlanul is felmerül a kérdés hogy ő is benne van a dologban vagy nincs. Ajánlom hogy aki nem kereste fel Nagybányát az tegye meg, hogy lássa a különbséget. Hogy mit tettek a várossal, mennyi külföldi befektetőt hoztak. Mennyire fejlődött.
A szomorú az hogy az átlagember azt hiszi hogy minden politikus korrupt. Persze jópáran vannak, de vannak olyanok is akik tényleg kidolgozzák a belüket azért amiben hisznek. Jelen esetben egy városban.

Bármennyire is EU tagok vagyunk, 2010-et irunk, és azt hissük hogy fejlődünk, hát nem. Pont ellenkezőleg. Ilyen ütemben, az EU szégyenei leszünk pár éven belül. Sokkal rosszabb helyzetben mint Görögország. A mentalitás kellene megváltozzon. Ne mindenki azt higgye hogy az legyen az életcél hogy minnél hamarabb meggazdagszunk, hogy hogyan lopjuk össze a vagyonunkat pár év alatt, s utána öruljünk a boldog életnek. Szép kis életcél.
Igen, politikusnak lennni... mit is jelent az? Hogy olyan dolgokban döntünk és belepofázunk amihez halvány lila gőzunk sincs, s utána felmarkoljuk a nagy fizukat. Képzett, korrekt, hozzáértő emberek kellenének. Olyanok mint Cristian Anghel (aki kiváncsi az életrajzára: életrajz).
Sajnos azt kell mondjam hogy ilyen emberekből egyre kevesebb van.
Zárom soraimat, avval a gondolattal hogy újból bebizonyitotta ez a korrupt rendszer hogy aki nem csatlakozik hozzá, hát az megbánja. Nem kicsit. Nagyon....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése