robmarc's blog

About people, places, cultures, languages, life, adventures... in real life

2013. október 19., szombat

Akkor irány Anglia / So lets re-start in England

Ideje már hogy megint írogassak. Legfőképp magamnak, de az se baj, ha más is olvassa. Sőt!
Előre bocsájtom, hogy ez egy tipikusnak mondható határátkelős bejegyzés lesz: a sokadik, Angliáról.
Történt volt, hogy nem kevés erőfeszítésnek köszönhetően sikerült lábamat (megint) megvetni az űrbiznisz területén. Erről majd egy másik bejegyzésben bővebben. Legyen ez a bejegyzés egy tipikusnak mondható, első hétnek a tükre. Mit - hogyan - mit - mivel - mennyiért - és első benyomások Angliáról.

It is time to do a small talk again. This time about some practical issues in England: the country where I've never been before. So it was obvious to me if I expect less, I would get a better re-start experience. SO it happened that I managed to get into the space business (again). I will talk about this, the pros and cons at another time. Let this particular story be just another "how to get started in England".

Hogy miért is Anglia? Három ok: mert itt sikerült melót kapni, itt még nem voltam (se turistaként, se lakóként), miért ne?

Why England? Simply putting it: I've got a job here, I've never been here before, and finally why not? Right. My reasons seem to be very straightforward.

Repülőgépre ülve (helyi idő szerint reggel 6:45 kor) Kolozsváron, próbáltam kicsit szunyálni egy átmulatott-dolgozott lagzi után. Utólag is köszi a fuvarért! Persze, hogy a bájos csecsemők egyfolytában sírtak: de nem úgy finoman, civilizáltan. Nem! Torkukszakadtából!!! Szóval ennyit az alvásról. Komolyan, fizettem volna két füldugóért. Legközelebb lesz a zsebemben. Szeretem én a gyerekeket, de nem ennyire...

I had a plane to catch just before 7 AM, after my cousin's wedding. Right, talking about planes: this one I did not miss. I think I learned my lesson, never miss your plane. Especially if you need to buy both ways up front again. Never mind, this is another story. Another lesson learnt: never ever board an airplane without ear plugs, especially if there are a lot of babies crying + you did not sleep the day before. 

Érkezés Lutonba: az új chip-es útleveleknek, meg a modern technikának köszönhetően, úgy lépsz brit földre, hogy nem vámossal, hanem egy géppel szembesülsz. Leolvassa, lefényképez, és már mehetsz is dolgodra. Éljen az automatika! Furcsa megint egy olyan országban lenni ahol érted a nyelvet. Vagyis majdnem érted. A Couchsurfing-nek köszönhetően nem az utcán aludtam. Köszönet Javi-nak, egy jófej spanyol csávónak, akiről, mint kiderült egy cégnél dolgozunk. Éljen a globalizáció!

Arriving at Luton was easy, I've managed to get into the country without even talking to an officer thanks to the very 21st century machines. I've experienced something similar at Zuerich airport. Crazy automated world! It was an interesting feeling to be in a country where you understand again the language. Or you think so. Thanks to Couchsurfing, I had a spare couch to lie on during my first night. It turned out that the guy is working at the same company. The space world is small (for those who are in it, I don't need to further explain).

Egy keveset akkor arról, hogy mennyi az annyi: buszjegy Lutonból egy kb. 30 perces útért 6 font. Egy caffe-latte 2.5 font. Tesco-ban a kaja: első látásra OK (=nem túl drága). A cégnél is jót lehet ebédelni 3 fontért. Desszert plusz 1 font általában. Automatás kávé: 30 penny.

I just mention for a short sentence the prices: one way ticket from airport to my new town 6 pounds (30 min bus ride). One caffe latte 2.5 pounds. In Tesco the prices are OK. I could have a full meal at the company for 3 pounds. Normal coffee 1 pounds, the cheaper version from an automata 30 penny.

A főnököm közbenjárására már jóval előbb megvolt egy helyi makler-nek (hollandból, azt jelenti bérleti ügynök) az elérhetősége, így hát nekem nagyon könnyű volt lakást kapnom. Mert Angliában rövid távra nem igen kap az ember lakásszerződést. De a kivétel ugyebár, erősíti a szabályt. Egy hónap letét, meg az első hónap kifizetése után simán beköltöztem egy sorház egyik házának, a földszinten levő szobájába. Potom 80 font/hét. Teszem azt hozzá, hogy ez nem London. Hanem egy kisváros, Londontól északra.

Thanks to my new boss, I've managed to get in touch with a renting agent. It was quite straightforward from that on. We've been agreeing in e-mails and was seeing him straight away on the first Monday. As usual there is one month deposit. The neighborhood where I live is quite nice, a lots of parks, houses, green, and bike paths. I live with some mates in a house, having my own room for a bargain of 80 pounds/week. Not London, but for me is good enough. 

Vasárnap reggel érkeztem, hétfőn kaptam a kulcsokat, az aláírt szerződéssel stb. Szóval, ahogy mondani szokás: a pénz beszél, a kutya ugat. Hétfő, kedd a költözéssel telt. Meg persze az első munkanapokkal. Ami meglepett, hogy rettentően udvarias mindenki, megtartják az ajtót, szélesen mosolyognak az emberek, segítőkészek, úgy ahogy az normális lenne. Nem?

The first few days were busy with moving in, administrative/paperwork. And of course to get acclimatized at my new company. All the strict(!) rules, project description and so on. It took some time. Nevertheless my first impression about the people: they are very polite and helpful. Really gentleman type guys. Who talks about girls? In an engineering company? Well... they are some, but not at many as I would wish :P

Hét közepére lett angol számom: 3as szolgáltatót választottam. Egyelőre csak feltöltőkártyásban gondolkodom. Otthoni számot 10p-ért hívhatok. Nem rossz. A szupermarketben fel lehet tölteni, kapsz egy kódot és bepötyögöd. Ilyen volt a lyca is Hollandiában.

I've got SIM card in the middle of the week. A simple pay as you go service from Three. Having some free internet, and cheap calls abroad it is a good decision for the beginning.

Akkor a következő lépés a bankszámla nyitás. Na ez kicsit trükkös volt. Voltam a Barclays-ben: itt nem túl kellemes némber fogadott. Megmutatta az adatbázisban, hogy külföldiként, ha nem tartozok az első kategóriába (USA, spanyol, lengyel!, német, kanadai, ausztrál stb.) bizonyítanom kell, hogy ott lakom-e ahol lakom. Ezt egy víz-gáz-elektromos áram számlával tudtam volna a legkönnyebben bizonyítani. Ezzel nem rendelkeztem, így hát felkerestem másnap egy másik bankot. Itt nagyon kedvesek voltak, elmagyarázták, hogy a legkönnyebb ha a munkáltatóm ír egy hivatalos levelet, fejléces papírra, megemlítvén, hogy hol lakom. Zis şi făcut, ahogy a román mondja: másnapra lett bankszámlám. Köszönhetően a HR-nek lett hivatalos levelem, kb. másfél napig tartott megírni az öt soros levelet. De jobb később, mint soha, ugyebár...

The next step was to open a bank account. This was more tricky than I expected, in comparison with whatever EU country. The thing is that if you a foreigner you are in one of the groups. The first group lets say is the number 1: people from US, Canada, Australia, Germany, Poland etc.; But I've ended up in the second obviously with my Hungarian passport. The first group can open a bank account only with a passport. The second group needs a proof of residence. This can be usually a bill or your NI number letter. Obviously I had none of them. But thanks to the HR people I've managed to get an official letter saying where I live. Hurray!

Munkaengedélyre nem volt szükségem, mivel magyar papírokkal jöttem. Itt jegyzem meg, hogy hallottam egy román kis csajról, aki nemrégiben volt a cégnél rövid ideig, miután kiderült, hogy nem volt munkaengedélye - és ezt a HR is tudta, csak nem volt tisztában a törvényekkel. Summázva: pár hét után haza lett küldve, és itt a HR tévedett egy nagyot...

Applying for work permit was out of questions since I used my Hungarian status (to be honest I am proud that I hold double nationality). From next year's January Romanians can work without any work permit whatsoever. There was a funny advertisement campaign in the UK against Romanian/Bulgarian nationals invading the country. Gandul replied in a funny way.

A környék tök csendes, ahol jelenleg lakom, madárcsiripelésre ébredtem. Mintegy 15 percre van a munkahelytől, ha odalépek reggel a bringán. Vannak bicikliutak szép számmal, a kocsivezetők gyakran két-három méteres ívben kerülnek ki, és nem megy mindenki lakott területen 120-al, mint otthon. Jó kis változás! A kerekezés nem annyira elfogadott, mint pl. Hollandiában vagy Belgiumban, de azért dicséretes az igyekezetük. Például legtöbb ember a munkahelyen le sem köti a bringáját például. Én azért igen, mert kölcsön bringa Javi-tól, és megígértem, hogy vigyázni fogok rá.

The distance to work is not as much as for example in Holland. There I've biked 30 min, here just 15 min.Usually drivers are keeping the speed limit and are not driving with 120 km/h in a community (like home). There are plenty of bike roads, not much used, which probably explains the nr. of obese people in the British community if you compare it with Swiss, Dutch or Swede. Sitting in the McDonald's, driving your car, and not doing any sort of exercise is your choice people. Living the dream! Right. 

Akkor egy kis érdekesség: Angliában normális az, hogy már péntek délben hazahúzol. Értsd: déli 12-kor hazamehetsz. Lehet, hogy csak nagy cégeknél, ezt még nem tudom. Köszönhetően, gondolom annak, hogy csak heti 37 órát kell dolgozni. Normális esetben ehhez jár évi 25 szabadnap. És hivatalosan van vagy 8 ünnepnap egy évben, ezt nevezik bank holiday-nek. Nem ölik meg magukat, de dolgoznak munkaidőben, és nem egyik kávé a másik után, vagy egyik cigi a másik után.

The working week is 37 hours. Not for everybody, but this explains the policy of getting a short Friday. You can leave at 12 AM if you have no meetings/you have worked enough hours. Normally you'll get 25 holidays. And officially there are 8 bank holidays. You don't have that much stress, but people do work at work. And everybody seems to be busy. Simple, right?

Más: NI. Ez most nem National Instruments, hanem National Insurance Number. Erre mindenkinek szüksége van, aki Nagy Britanniában él/dolgozik. Adófizetéshez, szociális juttatásokhoz, társadalombiztosításhoz. A héten a cégnél voltak olyan kedvesek, és jelentették, hogy új alkalmazottjuk van, kaptak egy papírt, kitöltöttem, és ha minden igaz, két héten belül kapok egy ilyen számot levélben. Lehet személyesen is igényelni, nem nagy dolog.

Another thing worth to mention is the NI number. You'll need it if you are working in Britain. It is a kinda ID for health/social insurances/tax contribution. You can apply directly after having an interview, or simply the company does it for you if they are so nice.

Ahogy kinéz 9 hónapig leszek itt, aztán meglátjuk, hogy miként alakul utána.

It looks like I'll be here for another 9 months. After that, who knows.

Még jelentkezem...
I'll keep you posted...



3 megjegyzés:

  1. A brunette goes over to her friend's house, who is a blonde, after not being there in quite some time. When her friend answers the door she notices she has two new dogs. The brunette says, "Nice dogs you have there what are their names?" The blonde replies, 'Rolex and Timex." The brunette says, "Those are strange names for a dog." With which the blonde states, "Duh, they are watch dogs."
    In the other hand, ~Enjoy your stay! ~

    VálaszTörlés
  2. Drukkolok és érdeklődéssel olvastam, amit írsz. Majd vmikor kellene skype-olni.

    VálaszTörlés