robmarc's blog

About people, places, cultures, languages, life, adventures... in real life

2013. november 3., vasárnap

A birodalom szíve (első rész) / The heart of the British Empire part I

Három hét 'faluban' eltöltött idő után ideje volt kimozdulni és kicsit körbeszaglászni Londonban. Tulajdonképpen relatív közel lakom a fővároshoz. Kings Cross vonatállomás kényelmesen elérhető a hely Capital Connect szerelvényével. A 30 fontos diszkont kártya harminc százalékos árengedményt biztosít. Ezzel relatív olcsó a Londonba való ingázás hétvégente (9.5ért már a tied lehet). Ez egy fajta napijegy, tartalmazza a vonat árat oda vissza, plusz az egész napos London-i tömegközlekedést (1-6 zonában). Kicsit nagy ez a London, legalábbis ami a metróhálózatát illeti. A vonat relatív pontos, ámbár gyakoriak a kiesések és késések. Nem egy Svájc. Ja és a metróban mindig dolgoznak valahol. Főleg hétvégente. Valószínű ez az ára annak hogy nem robbannak le a vonalak/szerelvények mint Pesten.

After three weeks of exploring the 'village' there was time to visit the capital. Getting a discount card at the railway station was a matter of few quids and filling out a paper. I've sorted out that during the week. Found out in the meantime that London is really close (20-25 min by train) and is relatively cheap to get in. For 9.5 pounds (with a 30% discount) you'll get a one day travel card which includes the tube and the buses. Just to clarify the tube is the metro (or U-bahn). Here is how big is London's metro system - the biggest what I've ever seen.

A londoni metró
Tube map of London

Itt vannak a zónák és vonalak. Van jópár szín, kicsit így elsőre nehéz lenne megjegyezni az állomások nevét... Meglepődtem mennyi zöld terület van a városon belül. A parkok hatalmasak és nagyon rendben vannak tartva. Kicsit olyan mint NYC, nem? (kérdem attól aki már járt ott)

Not bad, right? So I was really surprised that there are so many parks. Well maintained ones. I felt like a bit in New York, although I wasn't there (yet).


Rengeteg a turista a szokásos helyeken. Hallani spanyoltól németig minden féle nyelvet. Magyart meg lassan gyakrabban mint angolt, szinte hihetetlen. Nagy számban vannak lengyelek is. A következőkben kicsit körbejártam a központot egy kedves ismerősöm vezetésével. Köszi utólag is!

There are the usual tourists masses around the famous attractions: Buckingham palace, Big Ben, the Tower, Westminster Abbey, London Eye and so on. Following, you'll get a bit of photo walk through. I've had a personal tourist guide, thanks to Zsuzsa. Was really great to have somebody showing me the city for the first time.

Buckingham palota
Buckingham Palace

Diana hercegnő emlékkő 
In memory of princess Diana

Brit parlament
British Parliament with Big Ben

Temze és a City
The City

A tower híd
Tower Bridge

Naplemente
Sunset with the Scoop

Szabóság a híres Saville Row-on
Tailor in a Saville Row workshop

Kicsit nagy ez a város, legalábbis nekem. Örökös nyomakodás a metrón, mindenki siet, rengeteg a turista, horribilisek a lakásárak köszönhetően a Citynek és az ott dolgozóknak. Rengetegen tömegközlekednek, a bringások kicsit életveszélyesek köszönhetően annak hogy nincsenek bringa utak. Vannak előnyei és hátrányai a metropolisznak persze, ezeket még nekem is fel kell fedeznem. De úgy érzem jól döntöttem mikor nem költöztem be, sokkal praktikusabb nekem is csak hétvégente bemenni, és hétköznap nem vesztek el órákat a tömegközlekedéssel.

There are 8.3 million people in the city itself and 15 million in the metro area. We are talking about quite some numbers here. I think I will not see so many people on the streets of Stevenage in one year that I saw in London during a day... But it is good in this way. Living outside gives you some financial benefits (you pay half of the price for rent for example, or even less), not taking the tube+train every day to work (and cycle instead), the air is cleaner. I think I am gonna spend some time in London for sure. They say it has the biggest Hungarian community after Budapest.

Folytatás következik...
To be continued...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése